divider-free-img.png

Yoga Stijlen

 

Vinyasa Yoga

Vinyasa Yoga wordt ook wel flow yoga genoemd, kenmerkend is namelijk dat de verschillende yoga asana’s of houdingen aan elkaar worden gelinkt door middel van zonnegroeten, kort weg ook wel ‘vinyasa’s genoemd. Vinyasa is een actieve yogastijl waarbij zowel aandacht is voor kracht als flexibiliteit. De ademhaling staat centraal en is leidend gedurende een vinyasa yoga les. Het dynamische karakter van Vinyasa yoga zorgt ervoor dat de les uitdagend kan zijn. Deze stijl is over de jaren afgeleid van Ashtanga yoga, anders is dat elke les een andere creatieve flow wordt beoefend en er dus veel ruimte is voor variatie en afwisseling. ‘Vinyasa’ is afkomstig van het Sanskriet woord ‘nyasa’ wat betekent ‘plaatsen’ en het voorvoegsel ‘vi’ wat betekent ‘op een speciale manier’. Vinyasa kun je daarom vertalen als het aan elkaar plaatsen van yogahoudingen op een specifiieke manier. De zonnegroet is een mooi voorbeeld van Vinyasa yoga, omdat je de houdingen in deze serie achter elkaar beoefent en een houding per in- of uitademing. Vinyasa yoga lessen worden vaak gemerkt door verschillende levels: 1, 2 of 3. Hoe hoger de level hoe meer uitdaging en intensiteit. Echter in elke les, zijn er altijd vele opties om een houding of serie intenser te maken of juist toegankelijker en de kind houding is altijd een optie. Luister naar je lichaam en geniet van de flow waardoor je meer ruimte creëert in je hoofd en meer aandacht hebt voor de wijsheid van je lichaam.

“Those who flow as life flows, know they need no other force”

~Lao Tzu~

Yin Yoga

Yin yoga is een langzame, rustige en meditatieve yoga vorm en de houdingen die worden beoefend zijn laag bij de grond. We hebben zowel yin als yang nodig in ons leven om in balans te zijn. Daarom is yin yoga een mooie aanvulling naast de meer yang georienteerde yoga stijlen als Ashtanga en Vinyasa yoga. Daarnaast is onze samenleving yang georiënteerd; verandering, groei, activiteit en snelheid worden aangemoedigd. Yang staat voor de zon, warmte, het mannelijke, de buitenkant (uiterlijk), het vuur, snelheid, warmte en vuur. Yin staat voor de maan, pasiviteit, de aarde, het vrouwelijke, donker, de binnenkant (het innerlijk), langzaam, en voor water. De focus van yin yoga is het ontspannen van de spieren waardoor het bindweefsel en de gewrichten meer ruimte krijgen en worden gehydrateerd. Het bindweefsel ondersteunt, verbindt en beschermt onze organen en geeft ons lichaam structuur. De kracht van yin yoga is dat je langer in de houdingen blijf, zo’n 3 tot 5 minuten om je lichaam daadwerkelijk de tijd en ruimte te geven om te ontspannen. Je gebruikt je lichaam niet om in een houding te komen, maar je gebruikt de houding om meer in je lichaam aanwezig te zijn. Binnen de yin yoga is het uitgangspunt dat elk lichaam en skelet anders is en daarom is er geen ‘one size fits all’ principe voor de houdingen. Yin yoga stimuleert daarnaast ook de organen en energiebanen. Yin yoga wordt op een andere manier als intens ervaren dan de meer actievere yoga stijlen, omdat je langer in houding blijft en waardoor de intensiteit van de houding toeneemt. Hierdoor leer je als vanzelf geduldiger te worden te midden van intensiteit en wordt je uitgenodigd om je aandacht naar binnen te keren en je te verbinden met je eigen stilte punt.

“Patience is a form of wisdom. It demonstrates that we understand and accept the fact that sometimes things must unfold in their own time”

~Joh Kabat-Zinn~

jathara parivartanasana yoga houding

Yoga conditioning

Yoga conditioning kun je omschrijven als een mix van traditionele yoga en dynamische kracht training. In een yoga conditioning les worden yoga principes, houdingen en ademhalingsoefeningen gecombineerd met dynamische kracht training of functionele mobiliteitsoefeningen. Tijdens de les oefen je bijvoorbeeld high intensity intervals en kun je gebruik maken van hulpmiddelen als yoga blokken en gewichtjes. Yoga conditioning versterkt je cardiovasculaire systeem (je hart en je longen) en je alghele kracht en uithoudingsvermogen nemen toe. Daarnaast verhoogt deze les je metabolisme, je behendigheid, mobilteit en het vertrouwen in je lichaam. Deze les is geschikt voor alle niveaus omdat de houdingen kunnen worden aangepast naar toegankelijker of uitdagender. Ondanks dat dit geen traditionele yoga les is, zal de ademhaling centraal staan en wordt je uitgenodigd om bewust aanwezig te blijven en naar je lichaam te luisteren. Yoga conditioning is een mooie antidote tegen het zittende leven. Naast stijfheid worden de spieren in vooral de heupen en benen ook verzwakt, yoga conditioning richt zich vooral op het versterken van de spieren. Daarnaast is er ook aandacht voor het creeëren van meer ruimte om de flexibiliteit te verhogen en wordt de les afgesloten met een eindontspanning.

“You never know how strong you are until being strong is the only choice you have”

~Bob Marley~

Yin Yang yoga

Tijdens een yin yang yoga les komen yin yoga en vinyasa yoga beide aanbod. De les start met yin yoga houdingen, gevolgd door actievere houdingen en eindigt met opnieuw yin yoga. De yin yoga houdingen worden langer vastgehouden en de focus is op de dieper gelegen weefsels zoals het bindweefsel en de gewrichten. Tijdens het yang gedeelte wordt een rustige vinyasa flow beoefend waarbij de ademhaling centraal staat. Het zijn dynamische en krachtige houdingen waarbij je interne warmte genereert en de focus is op de aan- en ontspanning van de spieren. Yin yang yoga is geschikt voor alle niveaus en perfect om te beoefenen aan het einde van de dag. De combinatie van zowel yin als yang yoga houdingen en de ontspanning aan het einde heeft een diep ontspannend en meditatief effect. Yin en yang zijn twee sterke en belangrijke krachten in onze universum en kunnen niet zonder elkaar. Licht bestaat niet zonder donker en we hebben zowel inspanning als ontspanning nodig om gezond te blijven. Yin  is het vrouwelijke, koel, statisch, donker, de maan, passief, langzaam, zacht, intuïtief en dieper gelegen. Yang staat voor het mannelijke, de zon, dynamisch, warm, veranderd, actief, hard, snel, licht, heet, logica, oppervlakkig. De begrippen yin en yang zijn relatief en kunnen in elkaar overgaan net zoals de dag over gaat in de nacht en de schemering is bijvoorbeeld een combinatie is van yin yang. Door de beofening van yin yang yoga wordt je je ook bewuster van de de yin en yang aspecten in jezelf en de balans hiertussen.

“Countless words count less than the silent balance between yin and yang.”

~Lao Tzu~

low lunge houding

Zwangerschapsyoga

Tijdens de zwangerschapsyoga lessen oefenen we een mix van verstevigende en dynamische houdingen, en herstellende en ontspannende houdingen. Beide zijn belangrijk tijdens de zwangerschap, wanneer je energieniveau van dag tot dag fluctueert en je lichaam en baby zo snel veranderen. Daarnaast is er aandacht voor ademhalingstechnieken, affirmaties, meditatie en visualisaties. Ook zullen we oefeningen doen om verlichting te geven aan veelvoorkomende zwangerschapskwalen bijvoorbeeld lage rugpijn en bekkenpijn. Het gevoel staat centraal, want yoga is niet bedoeld om alles perfect te willen doen, het is belangrijker om te voelen dan om te denken tijdens de yogahoudingen. Een van de redenen dat yoga zo heilzaam is gedurende de zwangerschap is, omdat het ons uit ons hoofd en in ons lichaam plaatst. Dit helpt om je in een toestand te brengen die van nut zal zijn bij de bevalling. Wanneer we in staat zijn om ons denken uit te schakelen, staan we toe dat we worden geleid door de wijsheid in onszelf. De perfecte bevalling bestaat niet – er kan van alles gebeuren hoezeer je ook denkt te zijn voorbereid. Yoga kan helpen om dit te accepteren en verwachtingen los te laten. Zwangerschap is slechts het begin van de reis naar het moedershap, aangezien de bevalling slechts een brug is op het pad naar je nieuwe leven. Veel van de uitdagingen die je tijdens je zwangerschap ervaart, bereidde je voor op de nog grotere uitdagingen van het moederschap. Laat yoga je eraan herinneren om jezelf als moeder op de eerste plek te plaatsen, want ‘from an empty cup you can’t pour.’ Je kunt in aanmerking komen voor vergoeding van de zwangerschapsyogalessen vanuit de aanvullende verzekering. Het is verstanding om hier informatie over aan te vragen bij je zorgverzekeraar.

“A baby fills a place in your heart, that you never knew was empty”

~author unknown~

Mama en baby yoga

Tijdens deze les doen we yoga oefeningen om je hele lichaam weer soepel en sterk te maken na de zwangerschap met je baby nabij. Er is speciale aandacht voor de bekkenbodem en de buik, omdat deze zijn verslapt door de zwangerschap en de bevalling.  Door het dragen, tillen en voeden van je baby zijn de rug-, schouder-, en nekspieren vaak vermoeid en (over)belast, dus daar is ook extra aandacht voor. Je baby kun je op een speelse manier betrekken bij verschillende oefeningen. Naast dat het fijn is voor jou om je lichaam weer meer te bewegen en te ontspannen worden de zintuigen van je baby ook geprikkeld en jullie emotionele band versterkt. De lessen worden gegeven in een ontspannen manier en er is altijd ruimte om je baby te verzorgen, voeden, troosten of te laten slapen. Het is een mooie manier om je veranderende lichaam weer te leren kennen samen met je baby en ervaringen uit te wisselen met andere moeders. Daarnaast kunnen de ademhalings- en ontspanningsoefeningen je ondersteunen bij alle uitdagingen die op je pad komen als moeder. Elke les zal weer een andere ervaring zijn met je kleintje erbij. Je kunt starten ongeveer 6 weken na je bevalling. Je bent ook welkom als je baby al wat ouder is en als je nog geen yoga ervaring hebt.

“Yoga does wonders for the mind and body and if anyone can benefit from that, it’s frazzled new mums.”

~Kelly Baker~

 

Nieuwsbrief

Wil je meer informatie over de lessen?

Scroll naar boven